Švédsko
8 Počet hodnocení:
100 % Míra doporučení:
Lyžařská střediska Švédsko
Lyžařská střediska Švédsko
Ve Švédsku najdete lyžařská střediska, jako z pohádkové knížky - konce neberoucí kopce, nádherná krajina a skvostné výhledy potěší každého lyžaře. Moderní vleky a prvotřídně upravované sjezdovky udělají také své a tak je vysoká pravděpodobnost, že si ze dvé dovolené odvezete jedinečné krásné vzpomínky.Švédsko a běžecké lyžování k sobě patří jako Pipi Dlouhá Punčocha a Pan Nilsson a to především díky známým závodům Vasův běh, které se konají již od roku 1922. Aby však nevznikl nesprávný dojem, možností pro sjezdové lyžování je tu také habaděj. Charakteristikou lyžařských středisek je jejich poměrně nízká nadmořská výška. Lyžovat se začíná 400 m n.m. a nejvýše položeným lyžařským střediskem je Åre s 1 277 m n.n. - což je vcelku podstatně níž, než známá alpská střediska. Přesto se bavíme o vysoké jistotě sněhu a lyžařské sezóně od půli listopadu do konce dubna.
Nejznámější a největší lyžařská střediska jsou Åre a Sälen, každé se 100 km sjezdovek. Åre je také dějištěm Světového mistrovství v lyžování a FIS Světového poháru ve freestylu, což jej proslavilo až daleko za hranice Švédska. Sälen je středisko velmi pestré a zahrnuje celkem čtyři lyžařské areály: Lindvallen, Högfjället, Tandådalen a Hundfjället. Každé z nich má své silné stránky. Tandådalen má například jeden z nejrozmanitějších snowparků Švédská, Lindvallen je jako dělaný pro rodiny a nabízí terén pro děti s vlastními vleky a profesionálním hlídáním.
Åre bylo již dvakrát dějištěm Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování (1954 a 2007) a v roce 2008 se zde pořádal FIS Světový pohár ve freestylu.
Après ski Švédsko
Na švédských stolech vládne vydatná domácí kuchyně ("husmanskost"). K tomu patří samozřejmě i známé masové kuličky Köttbullar, které se podávají s brusinkovou omáčkou a jsou naprosto vynikající. Ryby jako je losos nebo sleď hrají ve švédské kuchyni také velkou roli. Mlsní Švédi jedí jen tak a nebo jako dezert tradiční skořicové šneky Kanelbullar nebo perník.V typické švédské kuchyni najdeme elementy z kultury a geografie. Na severu jedí spíš maso, hlavně divočinu a soby. Pochází odtud i křupavý chléb, který tu člověk zakoupí v těch nejrůznějších variantách. Oblíbené nápoje jsou káva a domácí ovocné šťávy z jablek a mléko. Lehké alkoholické nápoje lze zakoupit v supermarketech. Mezi ty nejoblíbenější patří bylinkové kořalky a pivo.





