Je to prostě součást celodenního lyžování – zastávka na chatě. A pokud jste se vyčerpali už ráno, máte důvod dopřát si dobré jídlo k obědu. SnowTrex představuje 10 kulinářských klasik na chatě, které vám dodají energii na zbytek celodenního lyžování:
1. Kaiserschmarren
Krájená sladká palačinka, sultánky, moučkový cukr, dušené švestky – a je to, sladká klasika mezi specialitami horských chat. O původu Kaiserschmarren, který je k dostání i v jiných variantách, kolují četné legendy. Podle jedné z nich se císař František Josef ztratil na lovu v malém hostinci, který vedl „Kaser“ (mlékař). Ten mohl Jeho Veličenstvu nabídnout pouze primitivní Schmarren, který však císaři zachutnal, takže statečného mlékaře na závěr pochválil: „Tento Kaserschmarren by si opravdu zasloužil být nazýván Kaiserschmarren.“ Ať už pochází odkudkoli – přinejmenším v Rakousku je Kaiserschmarren prostě součástí lyžařské dovolené.
2. Sýrové spaetzle
Který milovník sýra nedostane chuť k jídlu, když si představí teplé sýrové spaetzle, jak na vidličce tahá z talíře dlouhé nitky sýra? Sýrové spaetzle jsou slanou pochoutkou na každé horské chatě. Pokud vás však jejich konzumace rychle omrzí, měli byste se zamyslet nad tím, jak aktivní chcete být odpoledne na sjezdovce – lepší je sníst jen malou porci lahodných spaetzle ozdobených smaženou cibulkou.
3. Gulášová polévka
Další klasické jídlo z horské chaty – gulášová polévka. Zejména ve zvláště chladných lyžařských dnech polévka navrací tělu příjemné teplo a díky husté masové a zeleninové náplni dodává sílu na odpoledne na sjezdovce. Polévka se často podává s chlebem – ideálně doma upečeným a pěkně vlhkým. S tímto jídlem můžete vzdorovat i těm nejnižším teplotám!
4. Kynuté knedlíky
Germknödel (kynuté knedlíky), někde známé také jako Dampfnudel, jsou oblíbené zejména u dětí jako svačina k obědu. Půlkulatý knedlík z kynutého těsta se podává buď s rozpuštěným máslem, nebo s teplou vanilkovou omáčkou. Navrch se posypou směsí máku a moučkového cukru – a sladká klasika je hotová. Kynutý knedlík má často sladký střed ze švestkového džemu, který se báječně promísí s máslem nebo vanilkovou omáčkou, jakmile knedlík rozdělíte lžící. Mhhhhh!
5. Polévka se sýrovými knedlíčky
Další jídlo z horské chaty pro chladné lyžařské dny – Kaspressknödelsuppe (sýrová knedlíčková polévka). Knedlíčky se skládají z knedlíčkového chleba a regionálního sýra a plavou v zeleninovém vývaru. Stejně jako gulášová polévka vás tento chatový pokrm zahřeje zevnitř a povzbudí vaše tělo k dalším obloukům na všech sjezdovkách.
6. Jablečný závin
O dezerty není v chatové kuchyni nouze! Kromě klasických Kaiserschmarren a kynutých knedlíků je ideální pro zaplnění žaludku hladového po lyžování také kousek teplého jablečného štrúdlu. Podle nálady a chuti se nejlépe podává se šlehačkou nebo teplou vanilkovou omáčkou. Alternativou je také tvarohový závin, který je k dostání zejména v Rakousku. Také tento tvarohový závin rozbuší srdce milovníků dezertů.
7. Vídeňský řízek
Vídeňský řízek uspokojí každého! Tradičně tence obalený a osmažený kousek telecího masa se často na talíř k velké radosti labužníků ani nevejde, zvlášť když se podává s hranolky nebo bramborovým salátem. Pokud chcete, můžete každý kousek masa posypat špetkou brusinek – to je opravdová lahůdka! Upozornění: Zatímco u vídeňského řízku se používá telecí maso, u řízku na vídeňský způsob se používá vepřové.
8. Brettljause
Pokud nechcete nutně jíst teplé jídlo, rozhodně si objednejte Brettljause! Tato vydatná svačinka má vše, po čem srdce milovníka chleba touží: kombinace masa, uzenin a sýrů se často podává s různými druhy chleba. Na své si zde přijde každý. Brettljause je také ideální pro sdílení.
9. Tyrolský Gröstl
Tiroler Gröstl je tradiční smažený pokrm, který pochází z Tyrolska, ale je rozšířený i v Rakousku. Jedná se o kombinaci smažených brambor a nakrájeného masa, dochucenou nasekanou cibulí a různým kořením a bylinkami. Navrch se obvykle přidává smažené vejce. Stručně řečeno: přízemní, vydatné a chutné!
10. Frittata polévka
Palačinkové proužky v hovězím vývaru – naše desátá kulinářská klasika mezi chatařskými vrcholy. Frittatová polévka, známá také jako švábská polévka Flädle, je skvělým obědovým jídlem na chatě, protože příliš nezatěžuje žaludek, ale zároveň zasytí a zahřeje. Pokud chcete, můžete ji vylepšit čerstvou pažitkou.
Extra: Oblíbené jídlo na sjezdovce od lyžařského experta Felixe Neureuthera
„Určitě Wiener Würschtel a housky. Vždycky mi to připomene staré časy. Když jsem byl malý, vždycky jsem si v cíli v údolí dával Wiener Würschtel s chlebovými rohlíky. Chutná stejně dobře i dnes a jeho konzumace ve mně vyvolává vzpomínky na minulost.“